RTV046

Ik had echt het voornemen een positieve column te schrijven over onze ervaring gisteren in de trein. We zagen de spotjes voorbij komen. Ga lekker treinen in eigen land. We zagen ook de lange rijen bij Schiphol. Tijdens lekker lezen in de trein zagen we de worsteling van onze regering met de vraag: wat is nou groente en wat is nou fruit? Youp schreef erover vanmorgen dus dat ga ik niet doen. Wel dat ze het beste Hanneke Groenteman kunnen vragen. Een beetje humor, want in de trein… In Weert werd medegedeeld dat er een stroomstoring was, en deze trein in ieder geval niet verder zou rijden dan Eindhoven.

Het tekort aan personeel kon nu worden vervangen door geen stroom, terwijl er inmiddels toch aardig wat panelen op de landerijen liggen. Boeren weten waarom. Dan moet die zonne-energie natuurlijk nog wel in de bovenleiding, en dat was moeilijk gisteren. Mopperende mensen, chaos op de perrons. Bleke NS medewerkers die het allemaal in het Engels waren aan het uitleggen: “I don’t know how long…” enz. In de treinen roepen ze het enkel in het Nederlands om, dus de meerderheid van de passagiers keken ons vragend aan.

Vlak voor Eindhoven werd, weer in onvervalst Nederlands, omgeroepen dat het was opgelost, waarna de conducteur nĂ¡ Eindhoven weer moest vertellen dat de trein niet verder ging dan Den Bosch. Wij passen ons aan met onze vrije reis tot hoever de trein gaat, en stappen dus in Den Bosch uit. Leuke stad, prachtig museum, en aan het einde van de dag ploffen we voldaan op onze eigen bank, en zien weer in de STER-reclame de aanprijzing van de NS om er een heerlijk dagje op uit te gaan, in eigen land. We nemen er wat alcohol bij….