RTV046

 Het valt mij op dat er steeds meer zg deskundigen opstaan. Op tv komen ze voorbij, ze vullen podcast. Het voordeel van dat laatste is, dat je zelf kunt bepalen wanneer, en of je er naar luistert. En aan de tv zit een knop die is, ondanks alle technische vooruitgang, niet gewijzigd, gewoon aan of uit. Hoewel, vroeger moest je opstaan, tegenwoordig kan het vanuit je luie stoel. De luie stoel die we aangeprezen hebben gekregen door Henny Huisman, volgens hem, als deskundige, zit deze heerlijk. En al vanaf €695, ongeveer net zoveel als dat we per maand aan energie kwijt zijn…  In de krant kun je ook bladzijden overslaan, of gewoon het abonnement opzeggen en daarna de krant gaan bezorgen, levert alvast €1000 bonus op.

Zo heb je de stoel er snel uit. In de krant, valt mij althans op, worden ook veel deskundigen een podium gegund. Ze schrijven een essay of opiniestuk, en tekenen dat met hun naam en vooral ook wat ze gestudeerd hebben, samengevat in een functieprofiel. En dan probeer ik te begrijpen wat ze gestudeerd hebben en zelfs waarmee ze hun dag vullen. Een paar voorbeelden: het opiniestuk gaat over “Waar blijft de Europese TikTok” (…) en dat wordt beschreven door, en ik citeer, de directeur van Waag future Lab Technologie en Samenleving en hij is professor of practise aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij wordt ondersteund door de onderzoeksdirecteur bij Waag. In het opiniestuk wordt verder regelmatig verwezen naar onduidelijke onderzoeksresultaten. Onduidelijk omdat de uitkomsten niet onderbouwd worden, enkel genoemd. Ik probeer, na het lezen van dit opiniestuk, te achterhalen welke functie achter deze namen schuil gaat. Is mij niet gelukt.

Ik zie ineens een beeld voor me dat de betreffende man, na een dag heel hard Labtechnologieën en professor zijn, thuis komt en zijn vrouw vraagt: “En hoe was het vandaag, nog spannende dingen op de zaak” Zij noemt dat de zaak, want ze heeft geen idee, ook niet nadat hij heeft uitgelegd, wat hij allemaal gedaan heeft. Zij schept de andijvie-stampot met spekjes op zijn bord en hij schuift aan. TikTok zegt enkel de oude klok in de kamer…